Етно-културно-туристички комплекс Дрвенград налази се на врху брда Мећавник у чијем је подножју смештено село Мокра Гора. Творац овог јединственог насеља је прослављени редитељ Емир Кустурица који је инспирацију за свој несвакидашњи подухват добио док је на Мокрој Гори снимао филм „Живот је чудо“.

За изградњу Дрвенграда коришћене су аутентичне брвнаре овог подручја. Многе од њих, старе и стотинак година, биле су напуштене и изложене зубу времена. Како би се ставиле у функцију, пренете су у раму, рестауриране и постављене на високе камене постаменте и подруме прилагођене нагибу терена. 

Читава концепција Дрвенграда почива на правоугаоном тргу чија је главна оса одређена улазном капијом и положајем цркве-брвнаре са пагодним низом двоводног крова покривеног шиндром. Поред ове мале цркве посвећене  Светом Сави и изграђене по узору на старе руске дрвене цркве, налази се дрвени звоник који заједно са црквом доминира тргом.

Трг „Дијего Армандо-Марадона“ поплочан је дрвеном коцком и сеченим дрвеним шинским праговима. Преко њега се долази до куће и библиотеке Емира Кустурице, брвнара за удобан смештај гостију, подземног биоскопа „Стенли Кјубик“, библиотеке „Меша Селимовић“, галерије „Капор“, продавнице сувенира „Аска“, националног ресторана,  посластичарнице „Код Ћоркана“ и спортског центра „Проклета авлија“. У оквиру спортског центра смештен је „Конак за преноћиште“, кафе бар „Лотика“, ресторан „Висконти“, затворени базен „Милорад Чавић“, теретана, сауна, билијар, подземна спортска хала и конференцијска сала. Непосредно испод Дрвенграда, налазе се два тениска терена, као и трим стаза која се спушта у село Мокра Гора.

Дрвенград је место многих културних збивања и стециште бројних знаменитих уметника и спортиста из читавог света. Од културних збивања најпознатији је традиционални међународни филмски фестивал „Кустендорф“.

Парк природе Шарган - Мокра Гора

Телефон:

031/315-2229